Att springa en mara

”klart jag orkar”, ”ska vi slå vad” och ”jag ska bevisa” är fraser som vi kan slänga ut oss ungefär ett år innan själva maratonloppet går av stapeln. Oftast är lite alkohol inblandad och nästa lopp känns långt, långt borta.

Värm upp månader innan

Är du otränad och har tankarna på att smida om din otränade kropp så du ska orka med att springa ett långt lopp är det inget som sker över en natt eller som du tror att du kan börja träna en månad innan till. Här gäller det verkligen att ha framförhållning om du ska orka. Har du inte det så kommer du få det jobbigt. Att bara springa för att du ska bevisa något kommer inte få dig i mål. Du måste ha viljan. Viljan att orka. Under Stockholm matarhon anmäler sig över 20 000 människor och ett hett tips är att ha många som hejar på dig.

Bra tips innan

  • När du ska börja träna är det bra att du har bra utrustning. Köp bra löparutrustning online så får du smidigt hem det från posten.
  • Ta med en vattenflaska och börja med snabba promenade för att inte bränna ut dig på fem minuter. Då är det bättre att du gå i en timma.
  • Se till så du har en träningskompis så ni kan pusha varandra.
  • Lägg upp ett träningsschema. Här gäller det också att inte ta i för hår på en gång så du mister inspirationen och glädjen. Hellre att du går ut för lite och hela tiden har kvar känslan att du vill ut och röra på dig. Det är då som du kan utvecklas.

Lycka till!