Båtkörkort för dig!

Lärare

För många känns det kanske långt bort att syssla med båtar, ännu mindre att kanske köra en, speciellt om du bor i en större stad. För andra känns det självklart och man kanske har pysslat med båtar sedan barnsben. Man har kanske haft en båt på föräldrarnas landställe för fiske eller bara för att komma till den där ön som är så mysig där man kan bada och umgås. Men från och med 2011 blir det annat så länge du inte har ett båtkörkort.

Lasse Bengtsson som har kustskepparexamen tycker att det känns konstigt att man kan sätta en 10åring eller bara någon som inte har någon vidare koll på sjön alls i en båt, så länge man följer sjölagarna. Då får man bara hoppas att de som kör båt på sjön faktiskt tar sig tid och plats för att ta körkortet. Allt hänger på att man självmant väljer att ta körkortet, då det inte finns några sådana regler i nuläget. I dagsläget har mellan 350- och 400 000 båtägare förarbevis i Sverige.

Kurser på nätet

Det finns idag kurser på nätet men också vanliga kurser man kan gå för att få lära sig om hur man navigerar en båt. Men slutprovet består oftast av 50 frågor där det räcker att man har 60% rätt för att få den blå intygsboken från Nämnden för båtlivsutbildning. Lasse Bengtsson tog däremot skepparexamen och hävdar samtidigt att man inte får ut så mycket av livet på sjön om man inte kan någonting. Han menar på att det måste finnas en lag där man måste ha ett körkort för att ens få röra sig på vattnet idag. Bengtsson fortsätter också med att man inte kan sätta vem som helst i en bil utan körkort, mycket för att du utsätter andra för fara. Det gör du även på sjön. Bland annat så har http://www.sjolotsen.se/batkort.php bra grundutbildningar till bra pris för den som vill lära sig både praktiskt och teoretiskt.