Fiska innanför tullarna

Fiske blir bara mer och mer populärt. Är man en av dem som blivit intresserade av sporten finns goda möjligheter att fiska i Stockholm.

Internet har fått fler unga att vilja börja fiska, kan man läsa i Svenska Dagbladet. Organisationen Sportfiskarna har under de senaste åren sett att deras medlemsantal ökat och det tror de har en förklaring i att unga ser fiskefilmer på sociala medier. Organisationen tror också att den unga generationen av sportfiskare har en mer miljövänlig inställning till fiske eftersom att man tänker mer på fiskevård nu än tidigare. Detta visas i att man är väldigt rädd om fisken man tar upp och man tar inte upp för stora, för små eller ovanliga fiskar som är viktiga för bestånden.

Fiska i Stockholms vatten

Är man en av de unga som blivit intresserade av sportfiske behöver man köpa den rätta utrustningen för fiske. Till exempel behöver man ett spö och olika drag i form av wobbler, spinnare med mera. För att komma igång med fisket behöver man faktiskt inte åka speciellt långt för att få tillgång till bra vatten. Inte ens om man bor i Stockholm. Man har nämligen planterat in drygt 800 000 laxar och havsöringar i Strömmen sedan 1973. Detta innebär att hela sträckan mellan Blockhusudden på Djurgården och Stadshuset har ett bra öring- och laxfiske. Är man istället mer intresserad av att fiska med fluga är de bästa platserna Strömsborg, Djurgårdskanalen och norra Strömparterren. Är man ute efter att fånga gädda, gös eller abborre bör man fiska under senvintern och fram till sommaren. Den största laxen som fångats i storstadens vatten var på 21,8 kilo, och den största havsöringen låg på 13,4 kilo. Det finns alltså chans att fånga en riktig baddare. Läs mer.

Några tips för fiskaren

När man fiskar finns en del saker att tänka på som NWT skrivit om.

  • Det är ofta bättre att fiska i regn och på morgonen och kvällen.
  • För nybörjare behövs inte så dyr fiskeutrustning. Ju mer avancerat det blir, desto mer och bättre utrustning behövs.
  • Planerar man på att äta fisken och inte vill släppa tillbaka den i vattnet, är bästa sätt att döda den genom att bryta nacken av den eller slå den med ett hårt föremål över ögonen.