Hammarby står upp för kvinnorna

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att studera på ett sportgymnasium, som man bland annat kan göra i Stockholm. Idag skriver vi om ett Stockholmslag som särskilt synts i sociala medier nu under hösten och det är Hammarby med sitt ”He for She”-engagemang.

Ja det är glädjande att Hammarbys herrlag verkar ha slagit sina kloka huvuden ihop, och visat på att fler män givetvis ska stå upp för kvinnors rättigheter och att fler män därigenom självklart ska våga ifrågasätta diskriminerande jargonger. Som första idrottsklubb i Sverige har nu alltså Hammarby Fotboll ställs sig bakom den uppmärksammade kampanjen av UN Women, ”He for she”. Förhoppningsvis kan dessa herrar nu agera en förebild till andra, inte minst till supportrar med en förkärlek till machokulturer generellt och våld på läktaren. Mer om detta kan man läsa om här, i en artikel i DN.

Värdegrunden och makten att påverka

817605-soccer-ball-isolatedDet handlar i grunden om ett värdegrundsarbete, något som kanske är lite av ett modeord just nu, men som handlar om påverkan och om arbetsklimat och kultur. Jämställdhet är inte något som inte angår män, och jämställdhet är minst lika aktuellt att kämpa för vare sig man råkar vara född som man eller som kvinna. Inte bara ska en ha ett beteende som visar på sunda värderingar och respekt för alla, man ska också våga säga ifrån när något inte känns rätt eller när något är kränkande – även om det inte är en själv som är måltavlan för sexism och nedsättande kommentarer. Dessutom att man visar att våld mot kvinnor aldrig aldrig är okej, på något sätt alls.

När man som en stor fotbollsklubb dessutom har makten att påverka väldigt många med sitt inflytande, särskilt unga män, så är det jätteviktigt att man tar den chansen. I det stora hela handlar det om basic mänskliga rättigheter, men det är inte självklart för alla att det är så och att då våga ta en ståndpunkt som nu Hammarby Fotboll gör, är superviktigt. Kan man få några att tänka om, så är det i sig en stor vinst.