Lev ett långt liv

Efter träningen finns det inget bättre än att koppla av med en god vän, lite kaffe och kanske en bakelse – på en av Stockholms alla soldränkta uteserveringar med skyddande parasoller från Arnee. Det är nämligen viktigt att äta något efter träningen för att återhämta sig. I dag skriver vi om detta, om hur man ska leva för att leva länge och proteinprodukterna som svämmar över butikshyllorna.

bär, blandadeI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur marknaden har gått crazy efter protein, något som bland annat mejerierna har uppfattat. Den tidigare avfallsprodukten vassle har till exempel blivit en storsäljare och något som bolagen tjänar stora pengar på. Detta är en biprodukt vid osttillverkning som innehåller både protein och laktos. Populärt är vassle och kvarg att, genom olika produkter, intaga efter träning.

I USA, som mångt och mycket är ett land vi svenskar gärna ser upp till och efterhängset imiterar, är det närmast religiöst om hur och vad vi faktiskt ska äta. I Svenska Dagbladet kan vi till exempel läsa om hur valfria amerikanska matsajter har drösvis med recept som definieras, inte av vad de innehåller, utan av vad de saknar. Glutenfritt, sockerfritt, laktosfritt, plantbaserat, paleo och raw food. Något som bland annat medfört att grönkålen är trendigare än vad den någonsin varit, från att ha varit en julbordsdekoration eller något man trodde endast tyskar förtärde. Sedan är träningen viktig, oavsett hur man äter.

Att leva friskt längre

För oss som vill leva ett förhoppningsvis långt och hälsosamt liv kan man göra gott i att följa råden från en läkare och forskare, intervjuad i Metro. Då ska man nämligen:

  • Äta frukt och grönt med alla regnbågens förger för att få i sig antioxidanter och minska den inre inflammationen
  • Köpa ekologiskt, särskilt vad gäller vindruvor, tomat, paprika, äpplen, gurka
  • Dricka kaffe och te som innehåller mycket antioxidanter
  • Försöka tänka positivt, optimister lever längre än pessimister
  • Försöka minska stressen i sitt liv med återhämtning av olika slag, stress är nästan lika farligt som rökning

Sedan är det givetvis viktigt att träna, och gärna i någon form som man får glädje och socialt umgänge utav. Detta kan vara allt från korpenfotboll, löpning, yoga, promenader, styrketräning på gymmet, gympa med danssteg och allt därimellan.