Studera på sportgymnasium

Samtidigt som mängder av gymnasieelever tar studenten nu i vår, så är det lika många niondeklassare som just nu är i full färd med att välja gymnasium inför höstens terminstart – så varför inte kika närmare på sportgymnasium i Stockholm?

Blogg om sportOm man vill studera på ett gymnasium med inriktning på sport kan man behöva flytta, för de flesta skolor med denna inriktning finns nämligen i Stockholmsområdet – men som tur är finns även en hel del flyttfirmor som kan hjälpa en att ta sig hit. Pröva till exempel bara att googla ”flyttfirmor Stockholm” och se alla alternativ som dyker upp i resultatfältet, och välj sedan en av dem. Dock kan det vara bra att först välja vilket gymnasium man ska söka till – och att man faktiskt får en plats innan man lyfter upp hela sin vardag och flyttar.

Flera skolor att välja bland

Det är inte bara i Stockholm som det finns gymnasium med fokus mot idrott, vill man till exempel bli skidproffs är det längre norr ut som man bör studera (källa). Men Stockholm är dock den enda staden som snart kommer att kunna erbjuda e-sport som en faktisk inriktning. Arlandagymnaiet i Stockholm kommer nämligen att bli landets första skola som erbjuder en alldeles specialsydd linje för all so drömmer om att blir professionella e-sportutövare (källa). Planen är att pröva intresset för inriktningen med 5 till 7 platser under läsåret 2015-16 för att sedan utöka platserna till 25-30 elever under läsåret 2017-18. Men om man är mer intresserad av riktiga sportgymnasium kan det vara en god idé att besöka årets gymnasiemässa, som du hittar information om här.

Vad är ett idrottsgymnasium?

En annan smart sak som man bör ha klar för sig innan man ansöker till ett gymnasium med en specifik inriktning är att ta reda på vad utbildningen faktiskt innebär. Till exempel är det m¨ånga som tror att man slipper konkreta teoretiska ämnen om man exempelvis studerar i en fotbollsklass, men det stämmer inte riktigt. Alla landets skolor måste nämligen se till så att sina elever får lära sig grunderna i de teoretiska ämnena, och även se till så att eleven har möjlighet att genom sina gymnasiebetyg bli behöriga att studera på högre nivå så som högskola och universitet. På ett idrottsgymnasium är det snarare så att man får mer tid till sin specifika idrott och lär sig mer fördjupat om hälsa, träning och sin sport.